Flaska 6 - Whiskykalender 2023

Officella noteringar


Doft: Örtiga färska frukter, lätt sötma och torvrök.


Smak: Rostad ek, söta färska frukter, kanel och muskot.


Eftersmak: Karamelliserad ingefära och citronolja med kvardröjande lätt rök.

Flaska 6 - 2023

Kilchoman

Cognac Cask Maturetd

 

Single Malt från Skottland

50%

Ingen angiven ålder, men minst 6 år enligt noteringar.

Nr 41420

1099 kr


Dagens flaska är en av två limited editition släpp Kilchoman gör i år.


Kilchoman, Islay idag igen tänker några av er. Kilchoman har också varit med tidigare och till flaska 2 2015 skrev jag att det var det nyaste destilleriet på Islay, grundat 2005. Då var det 124 år sedan ett destilleri startade å ön. Nu 2023 har ytterligare ett destilleri startat, Ardnahoe som startade 2019 och tog platsen, så Kilchoman är nu bara det näst nyaste.


Sedan 2015 har Kilchoman köpt granngården Rockside Farm som nu odlar all malt Kilchoman behöver för sin produktion. Trots att Kilchoman är ett relativt nytt destilleri, tillverkar de som ett av blott sex destillerer i Skottland på traditionellt sätt med golvmältning av malten, som också torkas/röks på plats.


Kilchoman hämtar de flesta av sina fat från Breckenridge Distillery i Colorado USA som sägs vara världens högst belägna destilleri med spritproduktion på 2926 meters höjd i klippiga bergen. Hela 80% av producerad whisky på Kilchoman lagras på ex-bourbonfat från Breckenridge, resterande lagras på olika fat där främst ex-olorsoo sherry märks, men också andra fat som idag ex-cognac fat.


Det är dock inte bara en slutlagring som gjorts på Cognacsfat utan hela denna batch är lagrad på 32 fat som tidigare lagrat cognac. Har sökt info om vilken cognac, men bara hittat att faten kommer från en och samma cognacstillverkare och att faten är tillverkade av Tonnerie Boussuet, beläget mellan Bordeaux och Cognac. Denna fattillverkare skapar högkvalitativa ekfat från grunden med eget sågverk. Eken hämtas från franska nationalparker där ekas som gallras ut får en extra lång (och god) avslutning som ekfat åt åskilliga drycker. Dagens whisky har lagrats minst 6 år på dessa cognacsfat för att tillsist blandas samman och med islay vatten vattnas ned till (enligt Kilchoman) optimal styrka på 50%. Totalt har 15100 flaskor släppts av denna utgåva. 

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!