Flaska 5 - Whiskykalender 2023

Officiella noteringar


Doft: Rök som går vidare till en kletigh sötma, intensiv, skarp och aromatisk. En distinkt doft av bondgård och kolmila eller tjärat rep. Medn en skvätt vatten i störs ångorna och fram träder krämig mörk choklad och rökt kronärtskocka.


Smak: Ardbegs otämjda djupare smaker, bittersöt som ökar och går både mot träkol och styrka från kardemumma, pepparmint. I smaken finns mörk choklad, men också menthol/eukalyptus som rör om i fruktigheten och plockar fram anisfrön och kanel i röken som kommer och går.


Eftersmaken är lång och djärv, men den nästan deövande upplevelse. 

Denna bild är lånad från Ardbeg, jag missade att fotografera alla 3 boxar tillsammans.

Flaska 5 - 2023

Ardbeg

Heavy Vapours

 

Single Malt från Skottland

46%

Ingen angiven ålder

Nr 41393

1349 kr


Islay destillerierna är inte så många, men samtliga är ofta synonym med rökig whisky. Ardbeg har av denna anledning varit med ett par gånger tidigare i whiskykalendern, men Ardbeg är älskad och hyllad av många.


Destilleriet har väldokumenterad historia från 1815. Destilleriet utvecklades och byggdes ut under årtionden som kom. 1887 låg produktionen på 1,1 miljoner liter och redan 1911 skapades och registrerades det, idag välkända, A:et och produktionen fortlöpte. 1977 köps Ardbeg av den Kanadensiska ägargruppen Hiram Walker & sons som sedan 1930 köpt på sig ett flertal destillerier i Skottland för att säkra tillgång till whisky till blended whisky på världsmarknaden. Men storskalig produktion gick före kvalitet och Ardbeg lades i träda 1981. Storproduktionen tog även Hiram Walker & sons som först köptes upp av Allied Lyons som sedan fusionerades med Pernod Ricard. Med dessa nya ägare återupptogs småskalig produktion på Ardbeg, men destilleret var för litet och såldes till The Glenmorangie company 1991 som såg potentialen i Ardbeg och dess unika whisky som nylanserades på världsmarknaden.


Med denna korta genomgång av dryga 200 år så är det värt att notera att destilleriet igen 2005 når 1 000 000 liter producerad whisky, 118 år sedan sist. 2005 görs också ett misstag i produktionen. Fel kran öppnas vid fatfyllning och en liten mängd Glen Moray blandas i fatet med Ardbeg. För att inte behöva kassera innehållet släpps denna blend under namnet Serendipity (Ödets lyckokast på svenska) och denna whisky betingar idag ett pris på ca 5000 kr/flaska. 


Men med detta lyckosamma misstag föddes idén att börja experimentera med whisky där det mest extrema är Galileo, där en liten mängd whisky transporterades till rymdstationen ISS för att forska i hur whiskylagring påverkas av tyngdlöshet.


Dagens whisky är också ett ganska vågat experiment. Ardbeg har sedan länge haft ett fastsvetsat "spann" på pannans arm som fångat upp de tyngre oljorna i avkylningen och lett tillbaka dem till pannan så de fått destilleras på nytt. Denna (lite ovanliga) metod sägs ge Ardbeg sin sötare rökton. I Heavy vapours har denna rening tagits bort så alla intensiva och "orena" smak och doftämnen  fått följa med direkt i avdunstningen och ger en komplex och unik smak. Vill ni läsa mer och se bild på "purifyern" se denna länk till Spiritnews

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!